Mandala's tekenen
 
Welkom
Cursussen en workshops
Agenda
Eigen werk
Foto's cursisten
Contact
Interessante Websites

 

Het woord “mandala”is afkomstig uit het Sanskriet, de taal die aan de meeste Indogermaanse talen ten grondslag ligt, en betekent magische cirkel.  

De mandala of cirkel is in vele tradities een heilig symbool van oneindigheid. De boeddhisten kennen de cirkel of het wiel als symbool voor geboorte, leven, dood en wedergeboorte. In India is de cirkel het symbool van oneindigheid, zonder begin en zonder einde. Bij het christendom vinden we voorbeelden van mandala’s als roosvensters in kerken en kathedralen. In de natuur komen veel mandalapatronen voor in onder andere bloemen, vruchten, schelpen  en mineralen.  

 Roosvenster Basilica in Assisi

Bij het tekenen van een mandala ga je uit van een cirkel. Je kunt hierbij denken aan een onderwerp met een ronde vorm of aan het tekenen van het onderwerp in een getekende cirkel. Ook kun je denken aan een combinatie van deze twee mogelijkheden. 

Het begin van mandalatekenen is dan ook meestal het opzetten van een cirkel. Deze cirkel bakent je ruimte af. Ze sluit de buitenwereld af. Hierdoor kun je al je aandacht richten op het binnenste van de afgeschermde ruimte. Tijdens het tekenen kun je de cirkel te allen tijde doorbreken of zelfs geheel of gedeeltelijk verwijderen.

Er zijn veel mogelijkheden om bij het tekenen van een mandala vanuit te gaan. Je kunt hierbij denken aan bloemen, fruit, groente, jaargetijden of culturen. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Naast het tekenen van mandala’s kun je deze ook borduren,dansen, plakken of schilderen. In mijn cursussen en workshops bied ik het mandalatekenen met kleurpotlood aan. Voor mij is het werken met kleurpotlood een ontspannen en heel betrokken manier van bezig zijn.

Meer over het tekenen van mandala’s en hun betekenis:

-         “Groot mandala basisboek” van Danka Hüsken

-         “Symboliek van de mandala” van C.G. Jung

-         “Mandala” van J. en M. Argüelles

 

 

Mandala tekenen
Overige Mandala
Chakra
keltische symbolen
Zentangle
Zentangle materiaal
Glas verven
Tuimelblokken maken
Bij u thuis of op het werk
Kinderstreken
Creatief in Frankrijk
Porselein verven