Chakra's
 
Welkom
Cursussen en workshops
Agenda
Eigen werk
Foto's cursisten
Contact
Interessante Websites

 

Chakra’s zijn ronddraaiende energiepunten die zich bevinden op knooppunten in ons lichaam. Er zijn vele chakra’s, maar zeven steken in belang boven alle andere chakra’s uit. Deze zeven zijn:

Basis chakra:

Het eerste chakra ligt in het perineum onder aan de ruggengraat. Het heet ook wel het stuit- of wortelchakra.

Het basis chakra staat in het teken van aarde. Het trefwoord dat bij dit chakra hoort is overleven. Het is het fundament waarop alle andere chakra’s rusten.

Het eerste chakra is getekend in een vierdeling. Je komt in je tekening dus viermaal hetzelfde tegen. Vier is het getal van de aarde, Moeder Aarde die ons voedt, draagt en ondersteunt op onze reis op aarde. Het is ook het getal van de vier windstreken, de vier seizoenen en de vier elementen.

De kleur die bij dit chakra hoort is rood in alle tinten. Rood is een primaire kleur. Iedere kleur roept na een tijd de behoefte aan een aanvullende, complementaire kleur op. Voor rood is dit de kleur groen. Groen is samengesteld uit de twee andere primaire kleuren geel en blauw. Rood en groen maken zo samen het hele spectrum, dat wij ervaren als wit. Met groen ontmoet je als het ware de rode kleur, dek je deze toe. 

Miltchakra:

Het tweede chakra ligt ongeveer vijf centimeter onder de navel. Het heet ook wel het sacraalchakra of miltchakra. Dit chakra staat in het teken van het element water. Het kernwoord is verandering. Het sacraalchakra is het chakra van dualiteit en polariteit en het vinden van evenwicht. Water is naast het element van verandering ook het element van emotie (diepe wateren…). Dit chakra heerst dan ook over de emotie, de taal van de ziel, maar ook over gezelligheid en intimiteit. Water staat ook voor verbondenheid. Verbinding, intimiteit en polariteit komen samen in seksualiteit, het oplossen van de biologische dualiteit man-vrouw. Sommigen noemen dit chakra dan ook het sekschakra.

Het tweede chakra is getekend in een zesdeling. Het trilt dus iets sneller dan het basischakra. Zes is het getal van harmonie, evenwicht en schoonheid.

De kleur die bij dit chakra hoort is oranje, een mengkleur van rood en geel, en dus een secundaire kleur. Oranje stimuleert lichamelijke energie en kan kanalen van onderdrukte vitaliteit door een overactieve geest openen. Oranje straalt warmte, genezing en lichamelijk welzijn uit. Oranje is eetlustopwekkend.

De complementaire kleur is primair blauw, de kleur van de lucht op een stralende dag.

Zonnevlechtchakra:

Het derde chakra ligt net onder het borstbeen in de maag. Het heet ook wel het solar plexus chakra.

Vuur is het element dat bij het zonnevlechtchakra hoort en is verbonden met de schitterende gouden gloed van zijn kleur. Vuur is fascinerend; het kan een flakkerend kaarsvlammetje zijn, maar ook een vuurzee of zelfs een gruwelijk inferno. In veel esoterische tradities beschouwt men vuur als reinigend, een manier om oude energie kwijt te raken.

Het derde chakra is getekend in een tiendeling. Tien is het getal van de grote cyclus, van leiderschap en grote kracht. Het is belangrijk om veel beweging te tekenen, waardoor het chakra goed in en uit kan ademen. 

De kleur die bij dit chakra hoort is geel, van oranjegeel via witgeel tot geelgroen. Denk hierbij aan de stralende tinten van de zon. Als tegen kleur kun je alle lila/ en paarstinten gebruiken. Paars is een mengkleur van rood en blauw, waardoor alle primaire kleuren weer vertegenwoordigd zijn.

Hartchakra:

Het vierde chakra ligt in het centrum van de wervelkolom in het midden van de borst- of hartregio.                     Dit chakra staat in het teken van element lucht en het symbool liefde. Liefde is op dit niveau niet meer gericht op zaken, dingen of mensen, maar ziet in deze zaken, dingen of mensen een afspiegeling van de hogere liefde. 

Het vierde chakra is getekend in een twaalfdeling. Twaalf is het getal van de voleinding, van twaalf maanden in een jaar. Als je de getallen optelt krijg je drie. Het getal van het kind in ons, openhartig, spontaan, onbevangen.

Twaalf is ook de verdubbeling van alle richtingen (windrichtingen en boven en beneden) waardoor evenwicht wordt uitgebeeld. 

De kleur die bij dit chakra hoort is groen, een mengvorm van geel en blauw, in alle schakeringen, de kleur van de natuur.

De complementaire kleur is rozerood.

 Keelchakra:

Het vijfde of keelchakra ligt in de keel- en nekregio, het nekgedeelte van de wervelkolom.                                Dit chakra staat in het teken van ruimte, van ether. Ether werd vroeger geassocieerd met geluid. Men dacht dat golven van geluid en licht zich door de ether verplaatsten. Ook nu is “ether” nog een naam voor de radio.             Het vijfde chakra is getekend in een zestiendeling. Zestien is het getal van perfectionisme en precisie en als je de getallen optelt krijg je de zeven, het getal van het mystieke en het magische. Zestien is ook 2 keer 8, een dubbele octaaf.

De kleur die bij dit chakra hoort is stralend blauw, als de lucht op een mooie dag. Blauw is een primaire kleur en dit chakra kun je van heel lichtblauw tot heel diep blauw kleuren. Ook turkoois is een kleur die bij dit chakra hoort.

De complementaire kleur is oranje, van botergeel tot diep oranje. Het kleurpatroon is het omgekeerde van het tweede chakra.

Derde oog-chakra:

Het zesde of derde oog-chakra ligt in het voorhoofd, een punt tussen de wenkbrauwen, in het hart van de hersenen.

Het zesde chakra, ook wel voorhoofds-chakra genoemd, verwijst niet naar een element of aardssymbool en heerst over de intuďtie en wijsheid. Dit zijn begrippen die we niet zomaar aan kunnen spreken. Intuďtie klopt vaak op onverwachtse manieren aan: in dromen, visioenen of in heldere flitsen kunnen we soms iets van de wijsheid ervaren die ons uittilt boven het dagelijkse bestaan.

Soms wordt dit chakra verbonden met het element licht. Ben je in staat om te “zien” wat voor anderen nog duister blijft? Kun je achter de oppervlakkige dingen kijken en dat zonder oordeel? 

Het zesde chakra wordt getekend in een tweedeling. Eigenlijk trilt het op de frequentie van het getal 96. Symbolisch wordt dit teruggebracht tot het getal twee. Het getal twee, is het getal van polariteit, tegenstellingen en dualiteit. Van afwegen, in balans brengen en ontvankelijk zijn. 

De kleur die bij dit chakra hoort is indigo blauw, de kleur van de nachtelijke hemel, of de diepte van de oceaan. Om extra diepte in deze kleur te krijgen kun je donkerblauw mengen met zwart en/of donker paars. De complementaire kleur is hier goudgeel. Geel is als een lichtpuntje in het duister. Van lichtgeel tot helder geel.

Kruinchakra:

Het zevende chakra bevindt zich bij de hoofdkruin, de zachte fontanellen van een baby. Kruin betekent kroon en dit chakra bevindt zich niet alleen bij onze kruin, maar bekroont ook de zes andere chakra’s. Deze chakra wordt ook wel duizendbladerige lotus genoemd. Het getal duizend is symbolisch en verwijst naar de oneindigheid. Dit chakra heeft alles te maken met oneindigheid, het achter je laten van je aardse beslommeringen en het opgaan in het grote geheel, het Niets dat tegelijkertijd het Al is.

Dit chakra is getekend in een vierentwintigdeling. Dit staat symbool voor de duizendvoudige lotusbloem, de hoogste trilling en de hoogste Zijnstoestand.

De kleur die bij dit chakra hoort is ultraviolet, paars, violet, dat uiteindelijk verandert in wit licht. Paars is een mengkleur van de primaire kleuren rood en blauw. Wit ontstaat door de vereniging van alle kleuren van het spectrum. Ook goud en roze passen bij dit chakra.

Samen geven de chakra’s van onder naar boven de kleuren van de regenboog. De Indiaanse literatuur stelt de chakra’s voor als lotusbloemen met ieder een bepaald aantal bloembladeren. Ook kent men vanouds de chakra’s een mantraklank toe.

Chakra’s zijn op vele manieren te verbinden met ons dagelijkse leven, want de hierboven genoemde opsomming is allesbehalve volledig.

Meer weten over chakra’s? Hieronder een klein overzicht van mogelijkheden om meer te lezen over chakra’s:

  • Cursus “Bloemen op het pad naar binnen” van Onkruid College.

  • het boek “Over 13 chakra’s gesproken” van Sonia

  • het boek “Chakra’s” van Jennie Harding

  • boeken van Cyndi Dale

Ook zijn er diverse sites waarop je informatie over de chakra’s kunt vinden, o.a.:

 

Mandala tekenen
Overige Mandala
Chakra
keltische symbolen
Zentangle
Zentangle materiaal
Glas verven
Tuimelblokken maken
Bij u thuis of op het werk
Kinderstreken
Creatief in Frankrijk
Porselein verven